Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσεχε τι εύχεσαι !

Coraline, το σπίτι στην ομίχλη. Θα μου πεις από το 2009, τώρα το θυμήθηκες; Καθήσαμε που λες το Σάββατο να τη δούμε με την εντύπωση ότι θα είναι παιδικό. Αλλά τελικά δεν ήταν.

Η Coraline, το κορίτσι με τα μπλε μαλλιά, ζει με τους εργασιομανείς γονείς της οι οποίοι δεν της δίνουν την πρέπουσα σημασία και όλη μέρα ασχολούνται με τη συγγραφή του βιβλίου τους για τα βότανα. Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, αν και κάπου πήρε το αυτί μου ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη βρει το βότανο που χρειάζεται σε κάθε νοικοκυριό, το βότανο που θα σε σώσει από τη μάστιγα του αιώνα, δηλαδή από την οικονομική κρίση. Βέβαια, αυτό δεν ξέρω πότε θα κυκλοφορήσει. Και μέχρι τότε τρώω ροζ καραμελίτσες σε σχήμα καρδούλας. Μου τις έφερε ο Αντώνης από το Μεξικό. Piquete de San Valentin τις λένε. Είναι για να θεραπεύουν την ερωτική απογοήτευση, να κάνουν τον άντρα των ονείρων σου να τρέχει από πίσω σου και να σου φέρνουν ερωτική διάθεση. Και αν φτάσεις στο σημείο να έχεις τέτοια διάθεση, δεν σε νοιάζει για την κρίση. Δυο δυο τις τρώω, γιατί νομίζω ότι δεν φτάνει μόνο μία.

Η Coraline λοιπόν βαριέται αφόρητα σε αυτή τη μίζερη ζωή και εύχεται να ήταν αλλιώς η καθημερινότητά της. Μια μέρα ανακαλύπτει στο σπίτι μια μαγική πόρτα που την οδηγεί σε μια άλλη πραγματικότητα, παρόμοια με τη δική της - όμως πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Στην καινούργια αυτή πραγματικότητα, η μαμά της μαγειρεύει κοτόπουλο γεμιστό που μοσχομυρίζει και ο μπαμπάς της όταν κάθονται να φάνε δεν ρεύεται, αντίθετα έχει καλούς τρόπους και ξέρει γαλλικά και πιάνο. Νομίζω ότι δεν θα υπήρχε στον κόσμο πιο αστείο θέαμα από το να δω τον μπαμπά μου να παίζει Μπαχ, αλλά αφού άρεσε στην Coraline ας πούμε ok. Σε λίγο καιρό η παράλληλη αυτή ζωή αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη και οι καινούργιοι της γονείς θέλουν να την κρατήσουν εκεί μαζί τους για πάντα, αλλά για να μείνει πρέπει να της βγάλουν τα μάτια και να της ράψουν στη θέση τους κουμπιά. Λογικότατο. Τι να σκεφτόταν άραγε ο ψυχανώμαλος συγγραφέας τη στιγμή που είχε αυτή την έμπνευση!

Ευτυχώς η Coraline συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και, με τη βοήθεια του Wybie, του γάτου που μιλάει, καταφέρνει να τους ξεφύγει και να γυρίσει στην πραγματικότητά της. Δηλαδή εκεί που κανείς δεν της δίνει σημασία, αλλά έχει τα μάτια της στη θέση τους. Εκεί που όλοι είναι άξεστοι χωριάτες και την λένε Caroline αντί για Coraline. Δεν καθόταν εκεί στους ψεύτικους γονείς, καλύτερα να σου βγει το μάτι λένε - και να γίνει κουμπί - παρά το όνομα. Άβυσσος η ψυχή της Coraline. Και το ηθικό δίδαγμα της ταινίας; Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί μπορεί και να γίνει πραγματικότητα. Και σκεφτόμουν κάποια στιγμή να ευχηθώ να σταματήσει η κυβέρνηση τα χαράτσια στον λαό, αλλά φοβήθηκα μην γυρίσω και δω τον Αντώνη και αντί για μάτια έχει κουμπιά.

Και αυτό το Coraline τι όνομα, ξεχνάω να γυρίσω τη γραμματοσειρά και γράφω Ψοραλάιν. Έλεος.



15 σχόλια:

Λόλα είπε...

Χαχαχαχα! " Ψοραλάιν" λεει! :Ρ

Περαν του οτι εκανες spoiler της ταινιας (το οποιο στο συγχωρω γιατι την εχω δει ηδη :Ρ)...και εγω οταν την ειδα νομιζα οτι ειναι παιδικο, αλλα με πηγε ΝΑ!
Τοσο καλοτυλιγμενο θριλερ μεσα σε παιδικο περιτυλιγμα, πρωτη φορα ειδα!

kalo paidi alla... είπε...

Το καλύτερα να σου βγει το μάτι λένε - και να γίνει κουμπί - παρά το όνομα και το Ψοραλάιν απλά κορυφαία! Πολύ γέλιο! :) Για την ιστορία τώρα τι να πω...άλλα ντ άλλα μου φάνηκε.

DaisyCrazy είπε...

Ωχ κι αυτή ας έκανε πως έχει κουμπιά κι ας έμενε στην παράλληλη πραγματικότητα...
Ωραίο όνομα το Ψοραλάιν χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Άραγε έχει και Ψοραλάιν Νο.2?

xx

ElenaG είπε...

ρε μάνα μου ούτε κατάλαβα περί τίνος πρόκειται!!
τι τα θέλετε και τα βλέπετε τς τς τς
Ψοραλάιν...γοητευτικό..αν είχα γατούλα θα τη βάφτιζα έτσι!ΧΑ!

astakoulis είπε...

Λόλα
Ε ναι την έκανα τη σποιλεριά μου, αλλά δεν μαρτύρησα και ποιός είναι ο Σούπερμαν, μια Ψοραλάιν είναι και τίποτα παραπάνω, χοχοχο

Kalo paidi alla...
Είναι άλλα ντ'άλλα, θυμήσου να μην τη δεις, εκτός αν το φετίχ σου είναι τα μπλε μαλλιά.

DaisyCrazy
Ναι παίζει και Ψοραλάιν 2-το σπίτι καφενείο. Εκεί της ζητάνε να βγάλει τα μάτια της και να βάλει στη θέση τους πούλια από τάβλι.
χοχοχο

ElenaG
Εδώ σου λέω έπρεπε να της βάλουν κουμπιά για μάτια, θες να να βγάλεις και σοβαρό συμπέρασμα?!Ελπίζω να μην έχεις γατούλα και την βαφτίσεις έτσι την καημενούλα :)

kalo paidi alla... είπε...

Τώρα θυμήθηκα το ανέκδοτο.
Γιατί τα μαλλία σου είναι πράσινα?
Δεν ξέρω (με παράλλλη κίνηση χεριού από τη μύτη προς τα μαλλιά) :Ρ

Nina είπε...

Θα την δω αυτή την ταινία κι ας ξέρω ότι δεν θα κοιμηθώ όλο το βράδυ!

astakoulis είπε...

Kalo paidi alla...
Σιχαμένο αλλά πολύ καλό :P

Nina
Καλέ μια χαρά θα κοιμηθείς, μην φανταστείς και κανά θρίλερ, απλώς δεν είναι και για παιδάκια. Έχει μια ατμόσφαιρα, ένα κάτι ας πούμε... Αν τη δεις θέλω τα σχόλια σου. Μην ξεχάσεις :)

gnostosagnostos είπε...

Ψωλολαιν έπρεπε να την πεις :)))

Πέρα απο τα αστεία ήταν πολυ καλή ταινια

Ανώνυμος είπε...

Ποια ειναι αυτη ρε;;;;

Σαν εξωγηινη πατσαβουρα ειναι!!!

astakoulis είπε...

Gnostos Agnostos
γκουχ γκουχ, ακούνε και μικρά παιδιά... :P

Coula
Έλα τώρα υπερβολικιά έχει μια γοητεία το μπλε μαλλί της, για κοίτα την καλύτερα :)

Nina είπε...

Το είδα το παιδικό - ταινία- θρίλερ!
Είναι ολίγον σκιαχτικό, τα μάτια κουμπιά φταίνε.

Περσέας είπε...

xaxaxaxaxaxaxa
ψοραλαιν
.Τυχερή λοιπόν η ψοραλαίν που έζησε σε έναν καλύτερο κόσμο έστω για λόγο
Απορία
γιατί μάτια και όχι ένα ζευγάρι παπούτσια?Αν είναι και μάρκας τύπου πασαρέλας πιο πολύ θα άξιζαν απτα μάτια :p
ΥΓ βγάλε τη λεκτική επαλήθευση

Danai είπε...

Γλυκούλι, πολύ συγκινητικό ποστ, με έβγαλε από τα δικά μου διλήματα για το σε ποιον θα δώσω μια κουράδα με κουμπιά για μάτια ΧΟΧΟ

astakoulis είπε...

Nina
Και η μητριά-ακρίδα πάντως είναι σκιαχτική από μόνη της. Δεν είναι για παιδάκια, ΤΕΛΟΣ.

Περσέας
Και γιατί παπούτσια και όχι δύο κομμάτια μπακλαβά να γλυκαθεί κιόλας;

Danai
Δώστην τη ρημάδα, γιατί θα γράψω το επόμενο ποστ με τίτλο "Πώς να προσφέρετε μια κουράδα εύκολα, ανέξοδα και ανώδυνα" και θα συγκινηθείς ακόμα περισσότερο...