Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Εγώ, εσύ, οι γύρω μας και οι Λαπίθες


Είδαμε επιτέλους και αυτό το μουσείο της Ακρόπολης. Στο ισόγειο είχε αγγεία, σκεύη και εργαλεία. Ευτυχώς που στην ταμπελίτσα με την περιγραφή κάτω από τα εκθέματα, τα έγραφε και στα αγγλικά, γιατί στα ελληνικά είχαμε άγνωστες λέξεις. Ήταν και η Αθηνά Παλλάς (Για να είμαι ειλικρινής, απ' όλο αυτό το κατεβατό ξέρω μόνο το Παλλάς. Το ξέρω δηλαδή γιατί έχω πάει.) Οι πιο πολλοί βέβαια έψαχναν τα εκθέματα προς τα πάνω,κοιτώντας κάτω από τις φούστες των γυναικών που περπατούσαν στο γυάλινο πάτωμα του τρίτου ορόφου. Συμπεριφορά που αρμόζει στους απογόνους του Ικτίνου και του Καλλικράτη, βεβαίως βεβαίως. Άπλωσε και ένας Ιταλάρας τη χερούκλα του να χαϊδέψει το πέλμα της Αθηνάς, λες και έπιανε τα λεμόνια στο μανάβη, και η ξεναγός του γκάριζε μες στην ηρεμία του μουσείου ΝΟΝ ΤΟΚΑΑΑΡΕ, μια τσιρίδα που κόντεψε να ραγίσει τα λιγοστά αετώματα που μας έχουν απομείνει.

Στις μετόπες στον πάνω όροφο βλέπαμε παντού Λαπίθες. Κένταυρος και Λαπίθης. Κένταυρος καταβάλλει Λαπίθη. Λαπίθης καταβάλλει κένταυρο. Πάλη μεταξύ Κένταυρου και Λαπίθη. Η αρπαγή της Λαπίθαινας από τον κένταυρο. Ο Λαπίθης, η Λαπίθαινα και τα μυστήρια.
Ντρέπομαι που το λέω, αλλά από 7 άτομα παρέα, κανένας δεν ήξερε τι είναι ο Λαπίθης. Ο Γιάννης μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση και το γκούγκλαρε αμέσως στο μαραφέτι αφής, αυτό που στα δικά μου δάχτυλα αρνείται πεισματικά να υπακούσει. Οι Λαπίθες λοιπόν ήταν λαός της Θεσσαλίας. Αρχικά, οι Έλληνες πίστευαν ότι οι Λαπίθες έχουν την ίδια καταγωγή με τους Κενταύρους, αργότερα όμως τους διαχώρισαν και τους έδωσαν ανθρώπινη μορφή. Η Κενταυρομαχία προέκυψε όταν ο βασιλιάς των Κενταύρων, καλεσμένος στο γάμο του βασιλιά των Λαπιθών, πήγε να αρπάξει τη νύφη. Έτσι ξέσπασε μάχη και οι Λαπίθες κόντεψαν να ηττηθούν, με τη βοήθεια όμως του Θησέα απώθησαν τους Κενταύρους κάπου κοντά στον Πηνειό.
Κάπου σε εκείνο το σημείο είναι που από το ισόγειο θα είδαν όλοι το βρακί της Νάντιας με το Hello Kitty. Είδαμε και τις Καρυάτιδες. Τις πέντε, γιατί τη μία την άρπαξε ο Έλγιν. Και για όποιον ενδιαφέρεται, μαζεύω υπογραφές για να τη φέρω πίσω.

Κάναμε και βόλτα στην Πλάκα, όπου καθήσαμε να φάμε σε μια γραφική ταράτσα με θέα τα σελοφάν του απέναντι σπιτιού. Στη σκάλα προς την ταράτσα ανεβαίναμε σαν τους κάβουρες, για να αποφύγουμε να σφηνώσουμε περπατώντας στην ευθεία. Ο Κωνσταντίνος υποπτεύομαι ότι φρίκαρε με το όλο περιβάλλον, αλλά ήπιε λίγο ούζο και τα ξέχασε όλα, έγινε βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και κοσμοκράτορας. Ο Αντώνης και η Νάντια είχαν μπαφιάσει για τσιγάρο και ξέχασαν να πάρουν. Το άκουσε η κοπελιά από το δίπλα τραπέζι και άπλωσε ένα χέρι με ένα πακέτο τσιγάρα προς το μέρος μας. Πωωω, να'χα μια μπύρα τώρα, που είπε και ο Γκουσκούνης και του έσκασε το χέρι να κραδαίνει μια πράσινη. Κάπως έτσι φαντάσου το σκηνικό. Από ευγένεια, τα παιδιά της πήραν μόνο ένα τσιγάρο και μετά, για να δουν ποιός θα το καπνίσει, έπαιξαν πέτρα-μολύβι-ψαλίδι-χαρτί. Ο Αντώνης, σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων, αποφάσισε να κάνει συνέχεια πέτρα, που έχει πιθανότητα 3/4 να μην χάσει, η έστω να βγει ισοπαλία. Η Νάντια, σύμφωνα με το νόμο του Μέρφι, αποφάσισε να κάνει ότι γουστάρει και έτσι κέρδισε εκείνη το τσιγάρο και τη δόξα.
Που λες καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε, ποιος θα πλύνει τα πιάτα; (Λέξη κλειδί αναζήτησης στο μπλογκ μου, μα καλά ποιος γκουγκλάρει αυτό το πράγμα;)
Και αυτό το σουφλέ με το σπανάκι... άλλο πράγμα σε λέω.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενώ εγω που έχω σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία μπορώ να κατσω να σου πω αναλυτικά και τις μάχες που απεικονιζονται σε ολα τα γλυπτα και άγλυπτα!

:ΡΡΡΡ

sunnefoula είπε...

νομίζω πως το επόμενο βήμα είναι να πάρουμε την Κούλα και να πάμε όλοι μαζί να μας κάνει ξενάγηση!
την επόμενη φορά δοκίμασε το εστιατόριο του μουσείου! έχει πολύ ωραία... εδέσματα!

DaisyCrazy είπε...

μμμμμμ σουφλέ με σπανάκι!! θέεεεεεεεεεεεεελωωωωωω (εμ στο φαί θα πήγαινα πρώτα που αλλού; :ΡΡΡ)

ο Λαπίθης που λες είναι καλό παιδί κι άξιος μαθητής χαχαχαχα
μ'αρέσει που διαβάζετε τα ταμπελάκια. εγώ όταν είχαμε πάει κοίταγα τα εκθέματα πιο πολύ. όσο για το βρακί άμα θες περπατάς άκρη-άκρη και δεν το δείχνεις από κάτω σε κανένα... εκτός κι αν δε φοράς και έχεις τάσεις να επιδυκνύεις τα κάλλη σου :))))))))

φιλάαααακια!

υγ. δε μου λες τόσο καιρό που άνοιξε το μουσείο τώρα έφτασε η χάρη σου εκεί; :ΡΡ

Κατερίνα είπε...

Ντροπή και όνειδος που τώρα αξιωθήκατε να πάτε στο Μουσείο της Ακρόπολης, εγώ, που είμαι και στην άλλη άκρη τουυ κόσμου έχω πάει τρεις φορές.
Επίσης, την επόμενη φορά, να με πάρετε για ξεναγό, ξέρω και τα ονόματα των Λαπίθων.
Εγώ, πάντως, στραβολαίμιασα, αλλά δεν είδα ούτε μισό βρακί.

kalo paidi alla... είπε...

Εγώ που είχα πάει στο μουσείο της Ακρόπολης δε θυμάμαι να είδα τίποτα Λαπίθες. Μάλλον θα φταίγανε τα γυάλινα πατώματα...

ElenaG είπε...

Γυάλινα πατώματα!!! γμτ ούτε που το σκεφτήκαμε!!!
...γι αυτό οι αποκάτω πήγαιναν όπου και μεις!!!! :-)

astakoulis είπε...

Coula
Ναι μάλλον προτιμώ τα άγλυπτα, εκτός αν έχουν πάλι Λαπίθες.. θα σε προτιμήσω την επόμενη φορά :)

Sunnefoula
Και είχε επίσης πολύ ωραία θέα. Δεν καθήσαμε, ελπίζω την επόμενη φορά, που θα είναι και η Κούλα

DaisyCrazy
Αμάν κι εσύ, από όλους τους Λαπίθες στο σουφλέ κόλλησες:P Ναι ντροπή μου και αίσχος, αλλά τώρα αξιώθηκα να πάω πρώτη φορά, μην διαρρεύσει...

Κατερίνα
Καλά μην τσακωθείτε με την Κούλα για την ξενάγηση, θες να μας δείξει η Κούλα τους Λαπίθες κι εσύ τα βρακιά ή αντίστροφα;

Kalo paidi alla...
Και από τότε νιώθεις ότι συνέχεια κοιτάζεις προς τα πάνω;? Βρακί του Λαπίθη,πώς λέγεται.

ElenaG
Ναι βρε, την επόμενη φορά τζινάκι, μην το ξεχάσεις...

panos srpk είπε...

Ο,τιδήποτε περιλαμβάνεται στην Πλάκα και τις γύρω περιοχές [Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Κουκάκι, Θησείο (με αυτή τη σειρά)], είναι ακρώς κουλτουριάρικο.
Και μετά το χάος.

ElenaG είπε...

Βαγγελίστρα μου!!!!! άμα πάω με τζινάκι πάει έκλεισε το μουσείο!!AXA!ΧΑ!!!

Μaya είπε...

έτσι εξηγείται γιατί έχει τόση κίνηση το μουσείο! από την μια οι Λαπίθες από την άλλη τα γυάλινα πατώματα...

Clem Lumen είπε...

Αν ενδιαφέρεσαι σε περιμένω για παιχνιδάκι:)

astakoulis είπε...

sarper?
Ε καλό είναι και το χάος στις υπόλοιπες περιοχές και για εμάς που δεν είμαστε κουλτουριάρηδες, και που δεν ξέρουμε τους Λαπίθες, ας πούμε

ElenaG
Έλα τώρα, προτιμάς τη φούστα σε είχα καταλάβει...

Maya
Ναι αφού το μισό εισιτήριο στην είσοδο είναι για το μπανιστήρι.

Free Spirit
Γλυκούλι μου, σευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά το έχω ξαναπαίξει αυτό με τα 7 πράγματα :) Μάκια